14/7/08

CARROS DE FOC

Si algú ja ha circulat per aquells móns de Déu, no cal pas que li expliqui res. Què millor que haver-ho vist, haver-ho disfrutat amb els propis ulls, haver-ho patit amb els propis peus i cames, i haver omplert els pulmons amb aquell aire fred i pur . No incloc l´aire que es respira a dintre els refugis, que em portava a les meves èpoques de campaments amb el Gemi . (Té pebrots que la olor a barreja de suor-pet-resclosit barrejat dins de casa de colonies-refugi es manté invariable tot i el canvi que ha sofert la nostra civilització en aquests últims 30 anys).


Però no ens posem ni sentimentals ni escatològics i anem a fer una mica de crònica per aproximar-ho als que no hi han estat.

A nivell de paissatges la natura ha exagerat els dons en una zona d´una bellesa extrema però amb unes faccions dures i uns contrastos brutals. Allà es veu l´aigua més neta i pura i la roca més dura i esquerpa, el verd més verd i el blanc més fred, el sol més brillant i la tempesta més cruel.

No cal dir més.
A nivell esportiu és un repte dur i més en les condicions en que ho varem afrontar.

El divendres a la tarda una horeta de Mallafré a Amitges. Dos refugis molt propers i units per una pista sense cap dificultat. Es tractava d´arribar a Amitges on el tracte és bonissim i dissabte començar el repte en si.

El dissabte comença fred i trist, amb estonetes d´un sol tímid però cap a mig mati ja ens envaeix la boira, el fred i a migdia la pluja, la pedra i als colls més alts la neu. Sense coneixer el camí, la boira dificulta enormement la lectura del plànol, de manera que el ritme que haviem pensat portar s´alenteix i fins i tot així, no ens estalviem el recular uns quants cops per assegurar el camí o recuperar el bo. En Xico, a més, lesionat en un genoll ens abandona i tira de dret per saltar-se Restanca, va coix però com apreta les dents!!
Així van passant els refugis, Saboredo, Colomers, Restanca i Ventosa i Calvell, tots nosaltres molls com ànecs de dalt a baix però amb ganes i empenta per arribar a Estany LLong, destí final del dissabte. Però no hi arribarem. La boira ens fa perdre les marques bones pujant el Coll de Contraix i afegint que està completament nevat, que ens està nevant a sobre i no veiem res a 8 o 10 metres, que bufa un vent gèlid, que anem molls de tot el dia i cansats( a hores d´ara fa 10 hores que em sortit) la prudència ens fa recular cap a Ventosa i Calvell i allà ens donaràn sopar i dormir, pagant és clar, tot i que ja ho tenim pagat a Estany Llong, no ens ho volen convalidar).

El cansament i les previsions de mal temps ens fan decidir que l´endemà baixarem avall, taxi i cap a Espot, cotxe i cap a casa.

El diumenge però, es lleva amb un sol preciós. Ens mirem tots amb complicitat.....motxilla a l´esquena i muntanya amunt cap al Contraix. Els peus molls des del primer moment, neu per pujar a dalt i un desnivell impresionant però, tot l´esforç del món es recompensa quan corones aquest coll. La vista del llac de Contraix, amb tot el voltant blanc de neu, la vora de l´aigua d´un blau elèctric brutal i el mig tot blanc d´una gran capa de gel il·luminat amb un sol radiant és de les imatges que més m´han impactat i que guardaré sens dubte a la meva memòria durant molt de temps.

A partir d´aquí, arribada al refugi d´Estany Llong on retrobem en Xico i com que aquest tros no tocava avui, sino que l´haviem d´haver acabat ahir, ja no tenim temps de continuar la ruta sencera i retallem cap a Mallafré on dinarem.

No ens queda la sensació de fracàs, i ara!. No em pogut acabar el Carros de foc, tot i que em fet més menys els mateixos km, però tenim clar que el que voliem era un cap de setmana d´amics, d´esforç, de lluita contra i amb la muntanya, i al cap i a la fí és el que em tingut. Ni més ni menys.

6 comentaris:

MARTA ha dit...

Els carros de foc, ve a ser igual que la Cavalls del vent? (http://www.cavallsdelvent.com/) Perdona la meva ingnorància...

Kaiko ha dit...

Hola Jaume,
Jo amb un grup d'amics anem a fer la Carros aquest cap de setmana. També tenim previst fer Mallafré-Amitges lo divendres, Amitges-Estany Llong lo dissabte i la resta el diumenge.
Després de llegir la teva crònica estem una mica més acollonits, més que rés per les condicions meteorològiques i del terreny (Coll de Contrax).
Ens podries donar algun consell sobre el material extra que hauriem de portar? Va ser perillós el pas de Contrax o el problema era el temps?

Gràcies Jaume

Jaume Tolosa ha dit...

Marta, la filosofia de les dues travesses vindia a ser la mateixa.
No he fet mai Cavalls, però els comentaris són de que està molt ben marcada i no és tant dura de desnivells.
Algun dia d´aquests l´haurem de fer.

Jaume Tolosa ha dit...

Kaiko, si no l´heu fet mai i enganxeu boira hi ha trossos on és difícil orientar-se i equivocar la vall si no veus els cims. Aneu amb molta precaució. Si enganxeu un dia assolellat la cosa es simplifica molt. D´Amitges a Ventosa no és massa dur ni tecnicament dificil(tot i que "no és Bambi") el contrax si les pedres estan molles, o pitjor si estan glaçades(a l ´hora que el passareu no crec, però nosaltres el vam passar a 1ª hora del matí)doncs és una mica més perillos i la llenga de neu tot i que hi ha petjades te molt desnivell i una relliscada seria fatal. Aneu amb precaució.
el material?? preveure pluja i fred. Una samarreta tecnica i un impermeable bo és suficient per mantenir la temp del cos i sobretot roba seca per quan acabeu a dinte una bossa de plastic per mantenirla ben seca.Bo porteu xancletes,els refugis en tenen per deixar. Varis mitjons, i moltes ganes de passar-ho bé.
Carros de foc és un negoci i poden arribar a tocar-te la moral. No deixis que t´amarguin amb l´estres dels horaris.

Espero que trobeu bons dies i que disfruteu molt.
Estaré pendent del vostre bloc.

Salut i disposeu de mi per qualsevol cosa.

Kaiko ha dit...

Moltes gràcies pels teus savis consells Jaume, he enviat una petició al temps de TV3 per que faci bona hora aquest cap de setmana. :p
Des de les Terres de l'Ebre anem uns quants grups amb diferents objectius. La setmana que ve podràs veure les nostres cròniques al bloc de la UEC de Tortosa: http://trailuec.blogspot.com

Salut!

Anònim ha dit...

Hola Jaume,
Soc el Pablo.Un article molt interessant.
Estic d´acord amb tu que aixó es un negoci i l´atenció al que corre o camina es minima.Aixo si.els paisatges i companys de cursa ho justifiquen tot.
Sobre Cavalls del Vent la vaig fer l´any pasat i es molt menys dura.Potser es mes de correr ja que els desnivells ( encara que te) ho permeten.A mes es imposible agafar camins equivocats donat que està molt ben marcat.Carros de Foc es molt dolent en aquest sentit.
Una abraçada,pablo